Je favoriete kledingstukken wil je natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hieronder geven we tips & tricks voor de verzorging van kleding. Meer over de eigenschappen van bepaalde stoffen lees je hier. Lezen, luisteren en kijken naar alles wat gaande is in de mode-industrie? Klik hier. Heb je zelf een fantastische tip? We horen graag van je via e-mail of via onze social media kanalen.
AZIJN
We beginnen met onze meest favoriete en makkelijkste tip! Kledingstukken die gemaakt zijn van natuurlijke vezels (katoen, bamboe, linnen, etc) houden kleurstoffen minder goed vast. Hierdoor verliezen ze kleur bij elke wasbeurt. Om dit proces te vertragen leg je direct na aankoop je item in een emmer met koud water en een flinke scheut natuur azijn. Azijn zorgt ervoor dat de kleurstoffen beter aan de vezels hechten. Laat het een aantal uren of een nacht lang staan en spoel daarna goed uit.
GLANSSPOELMIDDEL
Gele vlekken in witte kledingstukken kunnen ontstaan door een combinatie van zweet en deodorant. Spuit wat glansspoelmiddel voor vaatwassers op de gele vlekken en laat het een aantal uur intrekken. Was je item daarna zoals voorgeschreven in het waslabel. De vlekken zullen een heel stuk minder zijn, of zelfs helemaal verdwenen! Gebruik geen glansspoelmiddel op gekleurde kleding, of test het eerst op een klein stukje stof.
WITTE WIJN
Rode wijn vlekken in kledingstukken gaan er goed uit door het gebruik van witte wijn. Dep eerst het ergste vocht uit het kledingstuk met een schoon stuk keukenpapier. Giet vervolgens een ruime hoeveelheid witte wijn over de vlek en laat even intrekken (ongeveer 15-30 minuten). Spoel daarna goed uit of was volgens de voorschriften in het waslabel.
WASZAKJE
Het ligt nogal voor de hand, maar een waszakje is niet alleen voor bh’s. Door het schuren van verschillende stoffen, ritsen en knopen in de wasmachine slijten dunne en delicate stoffen eerder. Hierdoor ontstaan makkelijk gaatjes in bijvoorbeeld t-shirts. Stop daarom dunnere materialen voor het wassen in een waszakje.
WASMIDDEL
Ook deze tip is zeker geen rocket science. Er bestaan honderden soorten wasmiddel en ze ruiken allemaal even lekker. Alleen is het ene wasmiddel minder geschikt voor bepaalde stoffen dan het andere. Viscose, linnen, zijde, wol, kasjmier en andere delicate stoffen blijven een stuk langer mooi als je een speciaal fijn- of wolwasmiddel hier voor gebruikt. Wij zijn groot fan van Seepje.
MICROPLASTIC
Synthetische stoffen zoals polyamide, polyester en nylon laten bij elke wasbeurt microplastics los die via de afvoer in de oceaan belanden. Daar worden alle zeewezens niet bepaald vrolijk van. Gelukkig kun je dit heel eenvoudig voorkomen door synthetische kleding te wassen in de GUPPYFRIEND washing bag. Naast het vangen van microplastics houdt deze waszak je kleding ook langer mooi. Win-win!
DROGEN
Heb je een droger? Dan gebruik je die waarschijnlijk regelmatig. Toch zijn de meeste stoffen daar niet bij gebaat. Drogen aan de buitenlucht is ideaal. Het bespaard op je energierekening én houd kleding langer mooi. Witte items kun je daarnaast prima in de zon te drogen hangen. De zon is een natuurlijk bleekmiddel, waardoor je kleding mooi wit blijft. Gekleurde items hang je liever binnen of in de schaduw. Gebruik liever zo min mogelijk wasknijpers om gaatjes en lelijke plekken te voorkomen. Gebreide items leg je het beste liggend te drogen op een wasrek of een handdoek, zo voorkom je lubberen.
WOL- EN KASJMIERKAM
Wol en kasjmier hebben de eigenschap om bij wrijving van de vezels te gaan pluizen en pillen. Dit hoeft geen reden te zijn om je mooie item meteen af te schrijven. Een kasjmier kammetje kan gebruikt worden om de kleine knoopjes van de stof af te kammen.
STOMEN, LUCHTEN, BEVRIEZEN
Het kost misschien iéts meer moeite, maar wassen is niet altijd de beste optie. Wol laat zich bijvoorbeeld prima luchten, waardoor de meeste geuren verdwijnen. Alle stoffen kunnen ‘gratis’ worden gestoomd in de badkamer door ze op te hangen tijdens het douchen. Hierdoor verdwijnen geuren en kreukels. Een stoomapparaat dood bacteriën en laat kreukels verdwijnen en is wat minder arbeidsintensief dan een strijkbout. Ook de vriezer kan gebruikt worden voor het doden van bacteriën. Stop bijvoorbeeld je favoriete dry denim een nacht in een zak in de vriezer.